21.07.2022
Výběrové řízení kuchař / kuchařka

21.07.2022
NABÍDKA VOLNÉHO PRACOVNÍHO MÍSTA - Pracovník v sociálních službách

30.05.2022
V dubnu 2022 bylo Chráněné bydlení zahrnuto do projektu „Žijeme v komunitě fáze 1“, který je předkládán do Operačního programu Zaměstnanost+, dále jen OPZ. Realizace projektu spočívá v zajištění Chráněného bydlení Náchod, vzniklého Transformací Domova a byla zahájena podpisem protokolu o účelovém a časovém vymezení poskytnutého účelově vázaného příspěvku mezi KRÁLOVÉHRADECKÝM KRAJEM a DOMOVEM NA STŘÍBRNÉM VRCHU.

29.04.2022
NABÍDKA VOLNÉHO PRACOVNÍHO MÍSTA

17.03.2022
DOMOV NA STŘÍBRNÉM VRCHU plánuje Taneční akci Rytmus 2022 v termínu 15.9.2022.

17.03.2022
Velikonoční prodejní výstava se koná dne 9.4.2022 v čase 9,00 – 12,00 hodin; 13,00 – 15,00 hodin.

zkoušky - canisterapieTisk článku  

Z K O U Š K Y

              

               ZMP - zkouška mladých psů
               
ZVV
- zkouška vrozených vloh
               
PDSDDZŠ
- postižení dospělí, senioři, dětské domovy, zvláštní školy.
               
LDN
- léčebna dlouhodobě nemocných.   
               PD
- postižené děti (tělesně i mentálně).
               
VZ - všestranná zkouška. 

 

ZMP - zkouška mladých psů

 

Body

Ovladatelnost psa za pochodu u nohy psovoda

10

Reakce na slabší hluk a pachy

10

Dotyky cizí osoby po celém těle psa (přítomnost psovoda)

10

Sedni u nohy psovoda, pes na vodítku

10

Aport volný – předmět si určí psovod

10

Podávání pamlsků z dlaně i špetky. Přivolání

10

Pohyb CT týmů kolem sebe –psi na vodítku, nebo i volně

10

Celkem

70

Minimální hranice

49

Kriteria pro hodnocení:Tento test je pro mladé psy a je zaměřen s ohledem na věk - vývin po stránce tělesné i psychické. Právě u štěňat se pozná povaha psa, která se dá výchovou a výcvikem zlepšit nebo i pokazit, ale ve věku 6 měsíců by při správné výchově měl psík tyto cviky zvládat bez větších problémů.
1) Pes na vodítku provádí chůzi přímým směrem, oblouky vlevo i vpravo. Mírné nepřesnosti nejsou hodnoceny ztrátou. Větší se hodnotí jako drobná chyba. Stálý tah a cukání vodítkem je hrubá chyba až anulování cviku. Obraty na místě se neprovádí.
2) Pes na vodítku u psovoda. Přichází cizí osoba, která má u sebe látku mírně napuštěnou desinfekcí. Promluví s psovodem a dotýká se psa po celém těle a zároveň dává psovi pamlsek z dlaně i špetky prstů. Pes nemusí pamlsky brát, ale nesmí po pamlsku zuřivě chňapat. Po těchto výkonech je asi z dvaceti metrů pohozená plastiková láhev s kamínky jako nárazový hluk. Tímto jsou spojeny tři cviky, ale hodnotí se každý zvlášť (2, 3 a 6). Psovod odejde od pomocníka (který se psa dotýkal a dával mu pamlsky) pět kroků a psa si přivolá. Může ukázat pamlsek nebo jiný motivační prvek pro přivolání.
3) Pes na vodítku jde s psovodem. Po zastavení se pes posadí u nohy psovoda. Povel je povolen i mírné zatlačení na záď psa.
4) Aport volný - předmět si určí psovod sám. Psa může vydráždit (máváním předmětu kolem psíka a při odhození může psík hned vyběhnout). Předmět musí však psovodovi donést i za použití povelů.
5) Psi na vodítku se při chůzi potkávají s ostatními dvojicemi. Nesmí docházet k agresivnímu chování mezi psy. Zvladatelné odbočování psíka k dalším psům je drobná chyba. Nezvládnutá agresivita psa vylučuje.
Psi mohou být po celou dobu chváleni a odměňováni psovodem.

 

ZVV - zkouška vrozených vloh

 

Body

Ovladatelnost psa na vodítku bez obratů na místě

10

Reakce psa na běžce a jízdu kola

10

Reakce psa na hluk a pachy

10

Dotyky cizí osobou po celém těle psa

10

Vzrušivost psa, ukončení a přivolání

10

Sedni, lehni na vodítku u nohy psovoda

10

Aport volný – předmět psovoda ( je lepší hračka ).

10

Chůze CT dvojic mezi sebou. psi na vodítku

10

Chůze psa vedle tašky na kolečkách ( kočárku, inv. vozíku )

10

Podávání pamlsků z dlaně a špetky z prstů

10

Celkem

100

Minimální hranice

70

Kriteria pro hodnocení:
Ovladatelnost psa na vodítku bez obratů na místě:
Pes jde u levé nohy psovoda, nesmí předbíhat, vybočovat a zaostávat. Malé změny lze tolerovat. Povely: při vykročení, změně rytmu chůze a obratech za pochodu "K noze". Pro zastavení "Sedni".
Reakce psa na běžce a jízdní kolo: Psovod vede psa na vodítku po chodníku. Po pravé straně psovoda předbíhá běžec. Proti CT dvojici jede po silnici cyklista. V obou případech nesmí být pes agresivní, ani lekavý. Zvědavost se nehodnotí záporně, pokud pes nepřekáží v pohybu psovoda.
Reakce na hluk a pachy: Psovod se psem na vodítku prochází prostorem kde jsou silně pachové předměty (látky - hadry napuštěné desinfekci, parfémem, apod.). Pes nesmí reagovat na tyto látky agresivně ani bázlivě. Při chůzi ze vzdálenosti 5m upustí pomocník plechový tác nebo způsobí jiný odpovídající hluk. Čím slabší tím blíže ke psu. Pes nesmí reagovat na hluk agresivně ani bázlivě.
Dotyky cizí osobou po celém těle psa: Psovod se psem potkají cizí osobu. Psovod s osobou hovoří a po celou dobu osoba psa hladí nebo se dotýká psa po celém těle. Poloha psa není určená a může se během cviku měnit podle toho co je psu příjemnější. Agresivita a bázlivost není povolená. Cvik po dobu 1-2 min.
Vzrušivost psa, ukončení a přivolání: Psa psovod nebo pomocník rozdovádí ( například hračkou). Na povel rozhodčího psovod psa uklidní a přivolá povelem "Ke mně" nebo "K noze". Povel k uklidnění psa je na psovodovi. K opakování povelů se přihlíží v hodnocení.
Sedni a lehni psa u nohy psovoda: Pes je na vodítku u levé nohy. Na pokyn rozhodčího dá psovod povel psu k vykonání polohy. Pes na tento povel provede změnu. Opakování povelu je chybou. Donucení psa k provedení polohy je hodnota za polohu anulovaná.
Aport volný: Psovod použije předmět, který má pes rád. Na pokyn rozhodčího psovod odhodí předmět do vzdálenosti alespoň 5 ti metrů. Vyšle psa pro aport. Pes vyběhne, uchopí, přinese a předá. Drobnou chybou je vyběhnutí psa před povelem, překusování předmětu, pomalý návrat, nepředání, více povelů. Hrubá chyba je nepřinesení předmětu k psovodovi alespoň na vzdálenost 2 kroků. Nesplnění je nevyběhnutí, nezájem, neuchopení předmětu.
Chůze CT dvojic mezi sebou:Psi jsou na vodítku: CT dvojice se postaví do řady s odstupem, aby pohodlně mohla kolem projít a bylo zabráněno event. napadení psů... Jedna dvojice se proplétá stojící řadou a postaví se na konec řady. Pokračuje další dvojice. Pokud některý pes se projeví částečnou, ale ovladatelnou nesnášenlivosti je z dalšího posouzení odvolán, ale není ze zkoušky vyloučen. Je dále přezkušován pro práci jednotlivce se zaměřením na přístup k lidem. Nesmí do plnění další zkoušky pracovat tam kde se pohybují další zvířata. Při dalším přezkušování se rozhodčí zaměří na chování psa při nezvyklých problémech. Špatná životní zkušenost psa nemusí narušovat vztah k lidem .
Chůze psa vedle tašky na kolečkách (kočárku nebo inv.vozíku):Pes na vodítku jde u nohy psovoda, který tlačí tašku. Může jít i vedle tašky apod. Nesmí se plést pod nohy psovoda, případně omezovat plynulost chůze.
Podávání pamlsků z dlaně a špetky z prstů: Pes musí brát pamlsek bez ohrožení podávajícího. Případně nemusí mít o pamlsek zájem. Rozhodčí může u psů se slabým pokrmovým reflexem použít podání hračky. Agresivita psa vylučuje ze zkoušky. Obava psa je hodnocená jako hrubá chyba.

 

 

PDSDDZŠ - postižení dospělí, senioři, dětské domovy, zvláštní školy

Body

Chůze na vodítku v dopravním ruchu ( auta, běžec, člověk se psem)

10

SLV na vodítku u nohy psovoda.

10

Chůze na vodítku bez obratů na místě (psa si vede i klient )

10

Aport volný – předmět psovoda.

10

Ukončení hry psa ve skupině a přivolání.

10

Klid psa při nárazovém zvuku a hluku skupiny.

10

Klid psa při pošťuchování a hádce dvou osob ( dětí ).

10

Opatrné braní pamlsku ( podání – ucuknutí a opětné podání ).

10

Objímání psa kolem krku a následné mírné uchopení za záď.

10

Mírné tahání psa za uši, srst nebo ohon. Mírné pošťuchování psa holí, berlí, rukou i nohou.

10

Nasazování obojku a připínání vodítka.

10

Podlézání velkého a překračování malého psa.

10

Spontánní zájem více osob, dávají pamlsky a hladí psa.

10

Pád dítěte při honěné, reakce bez agresivity.

10

Klid při setkání s klientem na invalidním vozíku. Klient a hovoří s psovodem a hladí si psa.

10

Celkem

150

Minimální hranice

105

Kritéria hodnocení:
Psovod vede psa na vodítku po chodníku:
reakce psa na auta jezdící po silnici s přihlédnutím na nákladní a osobní. Běžce, který CT dvojici předbíhá po straně psovoda. Potkání s člověkem s klidným psem na vzdálenost 5m.Testovaný pes musí stále prokazovat neagresivní chování.
Sedni, lehni vstaň na vodítku u nohy psovoda: stejná kriteria jako u cviku „Sedni, lehni“, pouze přidání cviku vstaň. Zde nesmí pes předcházet. Chůze na vodítku u nohy psovoda pouze s obraty za pochodu, kriteria stejná jako u stejného cviku předešlé zkoušky.
Aport volný: stejné jako u předešlé zkoušky.
Ukončení hry psa ve skupině lidí a přivolání: skupina lidí si se psem hraje a může dávat pamlsky. Na pokyn rozhodčího psovod hru ukončí a přivolá psa. Opakování povelů je drobnou chybou. Povel k ukončení hry si určí psovod sám.
Klid psa při nárazovém zvuku a hluku skupiny: psovod prochází se psem na vodítku nebo volně kolem hlasitě hovořící skupina (smích a pod). Při míjení skupiny dochází k upuštění tašky s plechovkami nebo PET lahvemi. Hodnotí se klid psa. Agresivita vylučuje a obava psa je hodnocena jako hrubá chyba.
Klid psa při hádce a pošťuchování dvou osob (dětí): psovod se psem volně u nohy pozoruje hlasitý hovor (hádku) s pošťuchováním dvou osob. Nesmí projevovat agresivitu ani jinak zasahovat.
Opatrné braní pamlsku psem: psu je podán pamlsek a před převzetím se s pamlskem ucukne. Následně je pamlsek podán z dlaně nebo špetky. Pes nesmí po následném podání po pamlsku vyrazit. Hodnotí se klid psa. U psů bez pokrmového reflexu lze podat hračka.
Objímání psa kolem krku a následně mírné uchopení psa za záď: pomocník nebo rozhodčí uchopí psa kolem krku (u malých plemen vezme na klín). Po této části cviku je pes mírně uchopen za záď. NE za slabiny. Hodnotí se chování psa. Agresivita vylučuje. Při uchopení za záď se může pes otočit, ucuknout apod., ale nesmí být agresivní.
Mírné tahání za srst, uši a ocas: mírné pošťuchování holí, berlí, rukou i nohou: psu nesmí být způsobená bolest. Jedná se o nepříjemný pocit. Pes nesmí projevovat agresivitu ani útočnost ze strachu. Tento cvik provádí zkušený pomocník.
Nasazování obojku a připínání vodítka: pes musí bez obav přijímat od cizí osoby nasazování obojku i připínání vodítka i obrácený postup. Odepnutí a odebrání. Agresivita vylučuje a obava psa je hrubá chyba.
Podlézání velkého a překračování malého psa: u psů jsou psovodi a můžou psa uklidňovat. K podlézání jsou psi s kohoutkovou mírou větší jak 50 cm. Hodnotí se klid a ochota psa. Agresivita = vyloučení psa a neumožnění ze strany psa je nesplnění cviku.
Spontánní zájem více osob, dávají pamlsky a hladí psa: psovod se psem přichází ke skupině lidí (dětí). Obklopení psa osobami, podávání pamlsků a hlazení. Opět se hodnotí chování psa. Nejistota je chybou a agresivita vylučuje. Při nejistotě je cvik opakuje s klidnějším přístupem lidí, ale cvik je hodnocen podle dalšího projevu ne více jak polovinou.
Při honěné upadne dítě v blízkosti psa: děti se honí a jedno v blízkosti psa upadne. Je hodnocen klid psa. Není chybou když má pes zájem bez nejmenší agresivity. Pes se může projevit i ústupem, ne však bázlivosti.
Klid při setkání s klientem na invalidním vozíku: klient na vozíku přijíždí proti CT dvojici. Psovod si s klientem podají ruce a hovoří spolu. Klient si psa hladí a může dávat pamlsky. U malých plemen  může psík s povolením psovoda být umístěn do klína klienta. Pes nesmí sám o své vůli skákat do vozíku. Opět se hodnotí chování psa.
 

 

 

 

 

LDN - Léčebna dlouhodobě nemocných

 

Body

SLV u nohy psovoda bez vodítka a zůstaň na vzdálenost 5m

10

Ukončení činnosti na povel psovoda a přivolání psa.

10

Kontakt s osobami s holí, berlí, inval.vozíkem, pošťuchování holí, berlí rukou i nohou.

10

Kontakt s osobami a prostředím se silným pachem ( pot, moč, desinfekce, parfém a pod.).

10

Objímání psa kolem krku, následně mírné tahání za srst, uši a ohon.

10

Pád osoby a zvedání za pomoci více osob. Osoba v bílém plášti odvádí bránící se osobu.

10

Kontakt s osobou na vozíku, hlazení psa a dávání pamlsků

10

Pes nesmí brát potravu ze stolků a odnášet věci klientů

10

Hlazení psa po celém těle.

10

Klid psa při přikládání rukou klienta na tělo psa.

10

Celkem

100

Minimální hranice

70

Kritéria hodnocení: Zkouška LDN je prováděná v temperované místnosti, proto je brán zřetel na vzdálenosti. Sedni, lehni vstaň bez vodítka u nohy psovoda.
Odložení na vzdálenost 5m: SLV obdoba jako na vodítku.Odložení psa bez vodítka na vzdálenost 5m podle místnosti i méně. Psovod je v určené vzdálenosti před psem. Polohu psa pro odložení si určí psovod. Doba odložení 1-2 min.
Ukončení činnosti psa na povel a přivolání: stejné jako v předešlých zkouškách. Rozdíl, že cvik se provádí v místnosti.
Kontakt s osobami s holí, inv.vozíkem apod., pošťuchování holí …: obdobné jako u předchozích zkoušek.Rozdíl výkonu v místnosti.
Kontakt s osobami a prostředím se silným pachem: pes se pohybuje s psovodem v prostředí se silným pachem desinfekce, případně moče a potu. Osoby jsou cítit desinfekci a parfémem. Hodnotí se chování psa. Agresivita vylučuje a nejistota snižuje hodnocení.
Objímaní psa kolem krku, následně mírné tahání za uši, srst a ohon: obdoba předešlých zkoušek. Malá plemena lze mít v klíně.Výkon v místnosti.
Pád osoby a zvedání za pomoci více osob (může i psovod). Osoba v bílém plášti odvádí bránící se osobu: pes nesmí nevhodně reagovat na pád osoby a zvedání i v případě pomoci psovoda. Nesmí reagovat na bílý plášť ani bránící se osobu... Agresivita vylučuje. Psovod je stále v přímé blízkosti psa. Štěkání psa v době cviku snižuje výkon o více jak polovinu.
Kontakt s osobou na vozíku: pes se nechá hladit. Může brát pamlsky. Agresivita vylučuje. Pes nesmí brát potravu ze stolků a odnášet věci klientů. Pes bez vodítka se volně pohybuje v místnosti.Na stolcích jsou různé potraviny a na zemi věci klientů.Pes nesmí brát potraviny ani odnášet (bačkory apod.). Psovod může usměrnit psa třikrát, aby neprováděl zakázané.
Hlazení psa po celém těle: podle předchozích zkoušek.Výkon však v místnosti.
Klid při přikládání rukou klienta na psa: pes zůstává v klidu v určené poloze psovodem. Klient položí ruce na tělo psa a může mírně pohybovat prsty. Pes v klidu ( i usměrňován psovodem) provádí výkon 3-5 minut. Hodnotí se chování psa, jeho ochota a klid.
 

 

 

 

 

PD - Postižené děti: ( tělesně i mentálně)

Body

 

SLV na vodítku u nohy psovoda.

10

Ovladatelnost psa na vodítku bez obratů na místě.

10

Přivolání psa ze skupiny hrajících se dětí.

10

Vedení psa na vodítku dítětem – pes nesmí táhnout.

10

Podávání pamlsků – nepřirozený pohyb ruky i podání pamlsků.

10

Aport volný, provede dítě - povel psovod.

10

Zmanipulovat psa do polohy na bok – dítě má položenou hlavu na psu ( musí být patrné, že pes polohu přijal ).

10

Spontánní zájem o psa více dětí jak tři.

10

Podlézání velkého a překračování.

10

Osahávání psa po celém těle cizí osobou

10

Osoba v bílém plášti odvádí křičící dítě – klid psa.

10

Při hraní nesmí pes vyžadovat agresivně předmět ( míč, a pod. ).

10

Obejmout psa kolem krku a následně uchopit psa za záď.

10

Reakce na invalidní vozík s dítětem – hlazení a pamlsky.

10

Odložení psa na vzdálenost 5 -10 m. po dobu 3 min. Polohu určí psovod.

10

Celkem

150

Minimální hranice

105

Kritéria hodnocení:

 
SLV na vodítku u nohy psovoda:
obdobně jako stejný cvik u jiné zkoušky.
Ovladatelnost psa na vodítku, bez obratů na místě: obdoba stejného cviku jiných CT zkoušek.
Přivolání psa se skupiny hrajících se dětí: stejné hodnocení jako u obdobného cviku zkoušky PDSDDZŠ.
Vedení psa na vodítku dítětem: pes nesmí táhnout, odbočovat a zaostávat. Psovod jistí postižené dítě tím, že má psa na druhém vodítku. Hodnocená je práce psa k chování dítěte. Ovládání psa psovodem je hodnoceno jako chyba (ale je nutno jistit).
Podávání pamlsků postiženým dítětem: hodnotí se chování psa při přebírání pamlsku. Nepřirozený pohyb ruky i podání pamlsku.
Aport volný: provede dítě, ale povel dává psovod. Vzdálenost se nevyžaduje pro postižení dítěte. Povel psovod, protože postižení může být na řeči dítěte.
Zmanipulovat psa do polohy na bok – položená hlava na psa, případně celé tělo dítěte: u psa musí být zřejmé, že polohu přijal. Přítomnost psovoda je při pokládání i ležení psa nutná. Jemné úpravy psa psovodem při výkonu nejsou špatně hodnoceny.
Spontánní zájem o psa u více dětí,nejméně tři: k přicházejícímu psu se psovodem přibíhají děti. Psa hladí a mohou dávat pamlsky. Pes děti vítá svým chováním. Olíznutí dítěte není chybou. Obava psa je hodnocena jako hrubá chyba a přezkušuje se s menší razantnosti dětí. Agresivita a strach u psa vyřazuje.
Podlézání velkého psa a překračování malého psa: stejné hodnocení jako stejný cvik u zk. PDSDDZŠ.
Osahávat psa po celém těle: zde se jedná o nezvyklé pohyby dítěte a případné nepříjemné pocity ze zatahání za srst apod. Pes se musí chovat naprosto klidně. Při nepříjemném pocitu se může uhnout bez agresivity nebo strachu.
Osoba v bílém plášti odvádí křičící dítě: pes se musí chovat klidně, nesmí štěkat, bránit osobě odvést dítě ani se chovat bázlivě nebo agresivně.
Při hraní nesmí pes vyžadovat na dětech předmět (míč apod.): pes nesmí vyžadovat na dětech předmět určený k hraní. I mírná snaha odebrat dítěti předmět je bráno jako určité ohrožení.

Obejmout psa kolem krku a následně uchopit mírně za záď: opět nutno počítat, že dítě je postižené a může se stát, že vytvoří psu nepříjemný pocit. Obětí kolem  krku může být silnější než bývá běžně. Uchopení za záď musí být mírné a je lepší pouze položit na záď ruku.
Reakce na invalidní vozík s dítětem: obdobné hodnocení jako s dospělým u zkoušky PDSDDZŠ.

 

 

 

 

 VZ - Všestranná zkouška

 

Body

Ovladatelnost na vodítku. Vede cizí osoba za přítomnosti psovoda ( bez obratů na místě ).

10

Ovladatelnost bez vodítka s psovodem, bez obratů na místě

10

SLV bez vodítka u nohy psovoda.

10

Aport v místnosti – předmět psovoda.

10

Aport volný cizí předmět

10

Odložení za pochodů na 5 m.

10

Klid psa při nárazovém zvuk a křiku.

10

Pevné objetí psa kolem krku.

10

Pošťuchování psa berlí, rukou, nohou, fr.holí.

10

Reakce na invalidní vozík a klienta na vozíku.

10

Reakce na pohybující se hračky ( autíčko na setrvačník, kočárek, otevřený deštník apod.).

10

Mírné tahání psa za srst, ohon a uši.

10

Reakce na osoby a prostředí se silným pachem

10

Ukončení činnosti na povel psovoda a přivolání.

10

Vztah psovoda a jeho psa. Sahání do misky s krmením.

10

Celkem

150

Minimální hranice

105

Kritéria hodnocení:
Ovladatelnost na vodítku,cizí osoba za přítomnosti psovoda (bez obratů na místě ):
obdobné hodnocení jako u zkoušky PD. Psovod jde s klientem, ale nejistí jej ovládání psa vodítkem.
Ovladatelnost bez vodítka  a bez obratů na místě: pes jde volně u nohy psovoda. Povely pouze zvukové. Pes nesmí předbíhat, zaostávat ani odbíhat. Při obratech za pochodu je pes u nohy psovoda. Povely – „k noze“ a „sedni“.
Sedni, lehni, vstaň bez vodítka u nohy psovoda: psovod dává povely zvukové podle pokynu rozhodčího. Pes musí vydržet v dané poloze do dalšího povelu.
Aport volný v místnosti: předmět psovoda výkon i hodnocení je jako při aportu volném  v terénu.
Aport volný – cizí předmět: výkon i hodnocení obdobné jako s předmětem vlastním. Předmět určí rozhodčí. Musí se jednat o předmět, který není psu nepříjemný (sklo apod.).
Odložení psa za pochodu: psovod s volným psem pochoduje určitým směrem. Po 5m odloží psa v poloze kterou si určí. Sám psovod se nezastavuje, neotáčí hlavu a nenechává na zemi žádný předmět ani pamlsek. Po dalších 10 krocích se otáčí a jde ke psu. Pes zůstává v dané poloze až do příchodu psovoda.

Klid psa při nárazovém zvuku a křiku: psovod se psem na vodítku jde asi 10m okolo skupiny, kde se začnou ozývat plechové zvuky (tlučení starých hrnců a křik skupiny). Pes se chová nevšímavě bez agresivity. Může si zaštěkat. Nesmí ukázat obavu. Strach a agresivita vylučuje.
Objetí psa kolem krku: zde se jedná o pevnější stisk,ale hodnocení je stejné.
Pošťuchování psa berlí a pod: hodnocení jako u stejného cviku jiné zkoušky.
Reakce na invalidní vozík s klientem: obdoba stejného cviku jiné zkoušky.
Reakce na pohybující se hračky apod.: jízda autíčka na setrvačník, dětský kočárek, otevření deštníku v blízkosti psa. Strach a agresivita vylučuje. Zvědavost není na závadu. Psovod však musí dokázat psa usměrnit. Jedná se o ukončení případné hry psa.
Mírné tahání psa za uši,ohon a srst: stejné hodnocení jako u cviku stejného charakteru  jiné zkoušky.
Reakce na osoby a prostředí se silným pachem: ke psu přichází zároveň osoba se silným parfémem, další s desinfekčním prostředkem. V místě setkání se psem a psovodem jsou hadry namočené (petrolej, benzín, přípravek proti molům a pod). Hodnotí se chování psa obdobně jako u zk. kde se jedná o silně pachové prostředí a osoby.
Ukončení činnosti psa na povel psovoda a přivolání: obdobné hodnocení jako u stejného cviku jiné zkoušky.
Vztah psovoda a jeho psa: psovod sahá psovi do jeho misky s krmením: hodnotí se chování psa na jednání psovoda. Psovod nesmí zakazovat psovi případný výraz agresivity. U psů se slabým pokrmovým reflexem sahá psovod na oblíbenou hračku psa. Snaha psa dát do misky hlavu nebo uchopit hračku bez náznaku agresivity je hodnoceno jako drobná chyba.

 

 

 






 

© 2007 TH SOFT a DOMOV NA STŘÍBRNÉM VRCHU   
  created by Jiří Trojan 06/2007
počítadlo:425 352